Sledehondenrennen

De hondenslee was voor de komst van de sneeuwscooter het enige vervoersmiddel in de sneeuw. De hondenslee wordt in Alaska nog steeds gebruikt om van A naar B te komen. De honden kunnen onder erbarmelijke  omstandigheden enorm grote afstanden afleggen.  De mens is decennia lang afhankelijk geweest van de sledehond om post te vervoeren, naar jachtgebieden te trekken en mensen te vervoeren. Tegenwoordig is de hond voor dit soort zaken vervangen door andere vervoersmiddelen zoals een sneeuwscooter.

De sledehonden worden tegenwoordig in Alaska nog vooral gebruikt voor toeristische doeleinden en wedstrijden.  De bekendste hondensleewedstrijd is de ‘Iditarod Trail Sled Dog Race’. Deze race over een afstand van 1600 kilometer, die meerdere dagen (9 dagen)  duurt, vergt het uiterste van mens en hond.  Deze race kan met recht een van de zwaarste races ter wereld worden genoemd. Er worden gevoelstemperaturen van -75 gehaald.

Een race zoals de ‘Iditarod Trail Sled Dog Race’ is natuurlijk veel te zwaar en gevaarlijk voor een ongetrainde toerist. Voor toeristen die de traditionele manier van reizen per hondenslee willen ervaren zijn er speciale toeristische excursies. Deze beginnen bij de kennel van de sledehonden. Je kunt er kennismaken met de sledehonden, de puppy’s en de slee’s. Vanuit hier trek je met de hondenslee naar een van de gletsjers waar je een indrukwekkende route zult afleggen over deze gletsjers. Een unieke ervaring die je dichter bij de natuur brengt. Je kunt sledehondenrennen in onder andere Anchorage, Gridwood en Denali.

sledehondenrennen

Wist u dat de Nederlander Roderick Glastra in 2009 en 2010 wereldkampioen sledehondenrennen is geworden?